Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Παπαθανάσης, εκπροσωπώντας την Ελληνική Κυβέρνηση, μετείχε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Κατά την ομιλία του ο κ. Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Οι επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι όλα τα Κράτη-Μέλη και οι Περιφέρειες κάθε χώρας, έχουν ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες που δημιουργούνται και ότι τηρούνται ίσοι όροι ανταγωνισμού στην Ενιαία Αγορά. Το προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης για τις κρατικές ενισχύσεις, τον Μάρτιο του 2023, παρείχε στα Κράτη-Μέλη μεγαλύτερη ευελιξία για να εφαρμόσουν μέτρα στήριξης στον καθαρό μηδενικό τομέα στην Ε.Ε. Ωστόσο, τα Κράτη – Μέλη έχουν διαφορετικές δημοσιονομικές δυνατότητες για να κάνουν χρήση αυτής της ευελιξίας, προκειμένου να μπορούν να υποστηρίξουν τέτοια έργα».

Επίσης, κατά την προσέλευσή του στο χώρο του Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε: «Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη περίοδο για την Πολιτική Συνοχής. Πρέπει να ολοκληρώσουμε την προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2014-2020, απορροφώντας όλους τους πόρους, ενισχύοντας τις Περιφέρειες που επανακάμπτουν μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις. Παράλληλα, πρέπει να αξιοποιήσουμε τους πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2021-2027, δίνοντας έμφαση στις συνέπειες και στις ανισότητες που δημιουργεί η Κλιματική κρίση. Οι «πράσινες» επενδύσεις, η στήριξη της «έξυπνης» εξειδίκευσης, η βιομηχανία σε ειδικούς τομείς, συνεχίζουν να αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου της αυτονομίας της Ευρώπης καθώς και για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την ευημερία για όλους τους πολίτες».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο