Νίκος Παπαθανάσης: Πάνω από το 60% της Ανάπτυξης το 2024 θα προέλθει από τους ευρωπαϊκούς πόρους – Στόχος να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το μετρήσιμο αποτέλεσμα από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, η σημασία τους για την ελληνική οικονομία και την κοινωνία, αλλά και οι προοπτικές και προκλήσεις της επόμενης μέρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρέμβασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση ως κεντρικού ομιλητή στην εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα και η Πολιτική Συνοχής μετά το 2027:Περιφερειακή Ανάπτυξη και Ευημερία», που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Ζάππειο Μέγαρο.

Ο κ. Παπαθανάσης, στη διάρκεια της ομιλίας του μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του 2024, η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% και ανάπτυξη 2,9%. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 60% αυτής της ανάπτυξης θα προέλθει από τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και στόχος είναι να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Αυτή η Κυβέρνηση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Όσο μεταρρυθμίζουμε το Κράτος, τόσο δημιουργούμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για όλους του συμπολίτες μας, για τις νέες και τους νέους. Ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση της αναπτυξιακής πολιτικής παράλληλα με την πιστή υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων, τόνισε.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σημείωσε ότι την περίοδο της πανδημίας, στον τομέα της επιχειρηματικότητας, το ΕΣΠΑ ήταν αυτό που ενίσχυσε και κράτησε όρθιες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στήριξε στην πράξη την απασχόληση με πόρους που ξεπέρασαν, μαζί με τη μόχλευση, τα 14 δισ. ευρώ. Ως προς την υλοποίησή του, η επιτάχυνση απορρόφησης των τελευταίων χρόνων οδήγησε την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις της σχετικής κατάταξης μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Σήμερα, όλα δείχνουν ότι ο στόχος του ασφαλούς κλεισίματος όλων των προγραμμάτων θα επιτευχθεί. Οι συνολικές συμβάσεις ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ -136%- ενώ οι δαπάνες έχουν ανέλθει σε 21,7 δισ. -92,3%.

Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από 26,5 δισ. ευρώ, οι πόροι κατευθύνονται, μεταξύ άλλων, σε δράσεις για την προώθηση του καινοτόμου και έξυπνου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, σε «πράσινες» δράσεις για την προώθηση της καθαρής και δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, την πολιτική προστασία, την κοινωνική συνοχή, με δράσεις για την αύξηση της απασχόλησης και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, τη βελτίωση της εκπαίδευσης, την κοινωνική αλληλεγγύη και την μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και σε μεγάλα έργα οδικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και εναέριων υποδομών. Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι στο νέο ΕΣΠΑ αυξάνονται κατά 2,8 δισ. ευρώ οι πόροι που κατευθύνονται στα Περιφερειακά Προγράμματα, ενώ τα νέα Τομεακά Προγράμματα αντικατοπτρίζουν τις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις, όπως η Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με αντικείμενο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης, η Πολιτική Προστασία, με στόχο τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων για τον εξοπλισμό και τα συστήματα πρόληψης, αντιμετώπισης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικούς κινδύνους καθώς και για εξοπλισμό πυρόσβεσης.

Ήδη η ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ 2021-2027 βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη. Προσκλήσεις ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ έχουν εκδοθεί, ενώ έχουν ενταχθεί και έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται έργα ύψους 3,7 δισ., υπογράμμισε ο κ. Παπαθανάσης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο