Νίκος Παπαθανασης: Η αντιπολίτευση καταφεύγει σε άθλια προπαγάνδα διχασμού

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκου Παπαθαναση, στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

 

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει κατορθώσει να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό.

Αυτό άλλωστε εκφράστηκε και στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Μια σχέση που προϋποθέτει από μεριάς μας όχι μόνο την αναγνώριση των λαθών και τη διόρθωσή τους αλλά και την αποκάλυψη της αλήθειας, όσο δυσάρεστη κι αν είναι αυτή.

Έχουμε δεσμευτεί να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό κι αυτό ΠΑΝΤΑ κάνουμε.

Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση που, με αβάσιμες κατηγορίες, παρασύρει την κοινή γνώμη σε έναν φαύλο κύκλο ψεμάτων, λάσπης και υποκρισίας.

Όμως η αλήθεια πάντα λάμπει, κύριοι της Αντιπολίτευσης.

Καταφύγατε σε μια άθλια προπαγάνδα διχασμού και παραπλάνησης, με κατηγορίες περί μονταζιέρας, μπαζώματος και συγκάλυψης.

Εμείς σκύβουμε το κεφάλι στη μνήμη των 57 συνανθρώπων μας , στον πόνο των συγγενών τους και στη δοκιμασία των τραυματιών ενώ εσείς δίνετε μικροκομματική χροιά σε ένα τόσο τραγικό δυστύχημα που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα.

Δεν σέβεστε τις οικογένειες αυτών των ανθρώπων που ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά και επιλέξατε να εργαλειοποιήσετε ένα τραγικό γεγονός.

Μας κατηγορήσατε ότι με μία απόφαση έγκρισης 700.000 ευρώ «μπαζώσαμε» την περιοχή για να αποκρύψουμε πολύτιμα στοιχεία, μάλιστα η κα Αχτσιόγλου είπε ότι πρόκειται για την γρηγορότερη απευθείας ανάθεση.

Να σας διορθώσω, καμία ένταξη έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν θεωρείται απευθείας ανάθεση.

Βλέπετε, οι λέξεις που χρησιμοποιείτε για εντυπωσιασμό καλό είναι να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα γιατί εκτίθεστε.

Ας δούμε λοιπόν την αλήθεια.

Αμέσως μετά το δυστύχημα, έγιναν δύο έκτακτες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας στο οποίο δεν συμμετείχε ο Υπουργός κ. Τριαντόπουλος αλλά επιχειρησιακά στελέχη της Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, του ΕΚΑΒ κλπ., ο Περιφερειάρχης και στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Υπάρχουν πρακτικά αυτών των δύο συσκέψεων, αναζητήστε τα.

Το Συντονιστικό αυτό Όργανο αποφάσισε μεταξύ άλλων «την ενίσχυση του επιχειρησιακού έργου με μηχανήματα βαρέος τύπου» και «τη διάθεση σκαπτικών μηχανημάτων για τη διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσης».

Έδωσε, λοιπόν, το Συντονιστικό Όργανο εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας για διάθεση μηχανημάτων βαρέος τύπου που επιχείρησαν στον τόπο του δυστυχήματος, για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στο σημείο της αστυνομίας, της ΕΜΑΚ, της πυροσβεστικής, των ασθενοφόρων, των εθελοντικών ομάδων διάσωσης και όλων όσοι επιχειρούσαν.

Στη συνέχεια, η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας απέστειλε έγγραφο προς την Δ/νση Διαχείρισης Εθνικού ΠΔΕ της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ του τότε Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Πρόταση χρηματοδότησης Νέου Έργου στο Ειδικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για την Περιφέρεια Θεσσαλίας» συνολικής δημόσιας δαπάνης 647.862,80 ευρώ.

Καταθέτω το έγγραφο στα Πρακτικά. (ΣΧΕΤ.1)

Όπως προβλέπεται, το Υπουργείο κάλεσε την Περιφέρεια να αποστείλει ηλεκτρονικά τεχνικό δελτίο όπου περιγράφεται λεπτομερώς το φυσικό αντικείμενο του έργου.

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του τότε αρμόδιου Υπουργού Γιάννη Τσακίρη για την χρηματοδότηση και μήνες αργότερα υπογράφω την τροποποίηση της απόφασης ως προς το χρονοδιάγραμμά της για διαχειριστικούς λόγους.

Η περιγραφή του φυσικού αντικειμένου στην απόφαση είναι πιστή αντιγραφή της περιγραφής που μας απέστειλε στο τεχνικό δελτίο η Περιφέρεια.

Καταθέτω στα Πρακτικά και τα δύο τεχνικά δελτία της Περιφέρειας για να δείτε ότι δεν παραποιήσαμε κανένα κείμενο. (ΣΧΕΤ. 2&3)

Επίσης, καταθέτω στα Πρακτικά τις δύο αποφάσεις διότι μέχρι που κατηγορηθήκαμε ότι «εξαφανίσαμε» από τη Διαύγεια τόσο την αρχική  απόφαση ένταξης όσο και την μετέπειτα απόφαση που τροποποιούσε το χρονοδιάγραμμα της αρχικής.

Τις καταθέτω και τις δύο στα Πρακτικά. (ΣΧΕΤ. 4&5)

Ο καθένας σας μπορεί με μια απλή αναζήτηση στον ιστότοπο της Διαύγειας να τις εντοπίσει και τις δύο, είναι ντροπή να το συζητάμε.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι της Αντιπολίτευσης.

Στόχος σας δεν είναι ούτε η απόδοση ευθυνών ούτε η αποκάλυψη της αλήθειας, άλλωστε αρμόδια για να αποδώσει ευθύνες είναι η ελληνική δικαιοσύνη.

Στόχος σας είναι να πλήξετε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Μια Κυβέρνηση που δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της και να τα διορθώσει.

Έναν Πρωθυπουργό με όραμα για την Ελλάδα της ανάπτυξης, της ευημερίας, της προκοπής και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Για την Ελλάδα που στέκεται ανθεκτική στις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις και πατά γερά στα πόδια της.

Η πατρίδα μας επιτυγχάνει σταθερά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενώ το κόστος δανεισμού μας είναι πολύ χαμηλότερο.

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, φτάσαμε μονοψήφιο ποσοστό.

Το επενδυτικό κενό επίσης μειώνεται μετά τις αναβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και μέσω των εισροών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Από το 2019, 25 δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί στην Ελλάδα, ποσό που αντιστοιχεί στο 11,3% του ΑΕΠ του 2023.

Σε αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο η αποφασιστικότητα αυτής της Κυβέρνησης για την οικοδόμηση ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος.

Εξασφαλίσαμε σημαντικά φορολογικά κίνητρα και πληθώρα χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την επίσπευση και απλούστευση των διαδικασιών σε όλο τον κύκλο ζωής μιας επιχείρησης, με αποτέλεσμα το πρόσφατο άλμα ανόδου 28 θέσεων στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που κατέγραψε πρόσφατα ο Economist.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές της Αντιπολίτευσης.

Δίνετε σκληρή μάχη να σπιλώσετε το έργο και την αξιοπιστία της Κυβέρνησης.

Γιατί δεν καταθέσατε πρόταση δυσπιστίας τόσο καιρό, αλλά τώρα κ. Ανδρουλάκη;

Τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και συζητήθηκε το πόρισμα της Εξεταστικής;

Όλα όσα αναφέρονται στην πρόταση δυσπιστίας έχουν συζητηθεί πλείστες όσες φορές στην Ολομέλεια και στον δημόσιο διάλογο.

Το πρόθυμο ΠΑΣΟΚ κάνει πρόταση δυσπιστίας με αφορμή ένα δημοσίευμα, όχι για όλα αυτά που έχει κατηγορήσει την Κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό. Το δημοσίευμα είναι το «προστιθέμενο στοιχείο».

Παράλληλα, παρατηρούμε την μετάβαση του κ. Κασσελάκη από την πολιτική γελοιοποίηση στη συνειδητή υπονόμευση του πολιτεύματος.

Δεν δίστασε να ζητήσει μέχρι εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, αμφισβητώντας την ορθότητα και τη διαφάνεια της διεξαγωγής των εκλογών στην Ελλάδα.

Το να χαρακτηρίζει το πρωί, «σόου» και «κοκορομαχία» τη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας και το απόγευμα να σύρεται πίσω από το ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα του ιδίου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ουσιαστικά αμφισβήτησε το κεκτημένο του αδιάβλητου των εκλογών, με δηλώσεις επικίνδυνες για το πολίτευμα, για τη στέρεη και ισχυρή Δημοκρατία μας, πολύ περισσότερο φέτος που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάστασή της.

Το να σταθούμε απέναντι σε αυτή τη λογική με όλες μας τις δυνάμεις, δεν είναι κομματικό καθήκον ή κυβερνητική υποχρέωση.

Είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτών.

Εργαλειοποιώντας ένα τόσο τραγικό γεγονός, αποδεικνύεστε σαφώς κατώτεροι των περιστάσεων.

Με τον διχαστικό σας λόγο, θέλετε να οδηγήσετε τη χώρα στο σκοτάδι, όμως το φως της αλήθειας δεν θα σας το επιτρέψει.

Καταψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας και συνεχίζουμε το έργο μας για την Ελλάδα που αξίζει σε όλους τους Έλληνες.

Σας ευχαριστώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο