Κατασχέσεις «μαϊμού» προϊόντων σε Έβρο και Κρήτη από το ΣΔΟΕ

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνεχίζει τους ελέγχους σε επιχειρήσεις η Γενική Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, εστιάζοντας – εκτός της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. – και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ειδικότερα, αναφέρονται δράσεις του ΣΔΟΕ από 24/7 έως 1/8:

Α. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες, η Επιχειρησιακή διεύθυνση  Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής σε κοινή επιχείρηση με το Τελωνείο Νέας Ορεστιάδας και την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Τ.Α. Κομοτηνής, διενήργησε έλεγχο σε μεταφορικό μέσο με ουκρανικές πινακίδες στη περιοχή του Ορμένιου Ν. Έβρου.

Εντός του επικαθήμενου ρυμουλκούμενου οχήματος εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν απομιμητικά προϊόντα με επώνυμα εμπορικά σήματα (ενδύματα) τουρκικής προέλευσης συνολικής ποσότητας 28.799 τεμαχίων.

Κατά τον έλεγχο επεδείχθηκαν  πλαστά ελληνικά φορολογικά έγγραφα τα οποία κατασχέθηκαν και επεξεργάζονται περαιτέρω.

Τα κατασχεμένα εμπορεύματα παραδόθηκαν στο Τελωνείο Ορεστιάδας προς φύλαξη και καταστροφή. Οι δασμοί κ.λπ. φόροι που διέφυγαν της καταβολής θα υπολογισθούν από την Τελωνειακή Υπηρεσία και θα καταλογισθούν τα διοικητικά πρόστιμα για τις λαθρεμπορικές παραβάσεις.

Για την διακίνηση απομιμητικών προϊόντων εκδόθηκε έκθεση παράβασης του ν. 4712/2020 και καταλογίσθηκε διοικητικό πρόστιμο 100.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκε και το μεταφορικό μέσο.

Η ζημία για τους δικαιούχους των σημάτων εταιριών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ. Επιπλέον, σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των άρθρων 216, 394 Π.Κ., ν. 2960/2001, ν. 146/1914 και ν. 4557/2018.

Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών εμπλεκομένων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια καθώς και των χρηματικών ροών για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκομένων προσώπων.

Η έρευνα επεκτείνεται και στη δράση νομικών και φυσικών προσώπων σε άλλα κράτη – μέλη, με σκοπό τη συλλογή ικανών στοιχείων για την εξάρθρωση του εγκληματικού δικτύου.

Β. Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής σε κοινή επιχείρηση με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης διενήργησε έλεγχο σε δύο (2) επιχειρήσεις, σε μεταφορικό μέσο  και οικία στο Ηράκλειο Κρήτης.

Κατά τον έλεγχο εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν απομιμητικά προϊόντα με επώνυμα εμπορικά σήματα (ενδύματα και αξεσουάρ ένδυσης), συνολικής ποσότητας 3.692 τεμαχίων.

Κατά τον έλεγχο δεν επιδείχθηκαν φορολογικά έγγραφα για τα ανωτέρω εμπορεύματα, τα οποία καταστράφηκαν άμεσα με τη συνδρομή απορριμματοφόρου του Δήμου Ηρακλείου.

Για την διακίνηση απομιμητικών προϊόντων εκδόθηκαν εκθέσεις παράβασης του ν. 4712/2020 και καταλογίσθηκαν διοικητικά πρόστιμα 12.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκε και το μεταφορικό μέσο.

Η ζημία για τους δικαιούχους των σημάτων εταιριών υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και λοιπών εμπλεκομένων προσώπων που συμμετείχαν στην διακίνηση και εμπορία των απομιμητικών προϊόντων. Σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των άρθρων 216, 394 Π.Κ., ν. 2960/2001, ν. 146/1914 και ν. 4557/2018.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο