Κ. Χατζηδάκης: Όσα λέμε, τα κάνουμε αμέσως!

Ομιλία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Στο παρελθόν η χώρα είχε πέσει θύμα λαϊκιστών που άλλα έλεγαν πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν. Τώρα έχουμε αλλαγή παραδείγματος, καθώς τόσο το 2019 όσο και το 2023 επιμείναμε στη γραμμή «λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα». Γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση αποφάσισε να φέρει προς συζήτηση αυτό το νομοσχέδιο, με την κατάθεση του οποίου ελπίζω να έκλεισαν τα στόματα των «Άπιστων Θωμάδων», που έλεγαν ότι το πρόγραμμα μας δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ζήσαμε ένα σκηνικό παραδοξότητας, καθώς εκείνοι που υπόσχονταν δέκα έλεγαν ότι δεν μπορούν να γίνουν τα δύο που λέγαμε εμείς. Εμείς αυτά που λέμε τα κάνουμε και τα κάνουμε αμέσως».

Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται πράξη το 50% των δεσμεύσεων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, καθώς περιλαμβάνει παρεμβάσεις ύψους 4,5 δισ. επί συνόλου 9,1 δισ. και πρόσθεσε:

«Δεν εμφανιζόμαστε ως πολιτικός «Αη- Βασίλης». Δεν ανήκουμε στη σχολή του «Δώστα όλα». Θα δίνουμε αυτά που έχουμε, όχι αυτά που δεν έχουμε, γιατί τα χρήματα δεν τα φέρνουμε από το σπίτι. Είναι χρήματα των φορολογουμένων και θα τα δίνουμε στο βαθμό που υπάρχουν. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε στην γραμμή μίας σοβαρής φορολογικής πολιτικής που δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα την κοινωνία για να κάνουμε μετά τους «Αη-Βασίληδες» μοιράζοντας τα λεφτά των άλλων. Αλλά, από την άλλη πλευρά, θα επιμείνουμε και σε μια σοβαρή δημοσιονομική πολιτική. Μία πολιτική που θα κατατείνει σε λογικά – αλλά πάντως – πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος μείωσης του δημόσιου χρέους προκειμένου η οικονομία της χώρας να πατάει σε γερά  θεμέλια. Σε αυτά τα θέματα έγιναν λάθη στο παρελθόν, τα οποία πληρώθηκαν και δεν είμαστε διατεθειμένοι να το επαναλάβουμε. Πολύ περισσότερο όταν έγινε σοβαρή προσπάθεια την προηγούμενη τετραετία που οδήγησε σε 12 διαδοχικές αναβαθμίσεις  της ελληνικής οικονομίας».

Ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου σε τρεις άξονες, επισημαίνοντας τα εξής:

  1. Πρώτον, τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια. «Μαζί με τις παρεμβάσεις που έγιναν στην αρχή του χρόνου οι αυξήσεις είναι αθροιστικά 10,5%, άρα πάνω από αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μεσοσταθμικά κάθε δημόσιος υπάλληλος θα έχει καθαρή αύξηση 1476 ευρώ το χρόνο».
  2. Δεύτερον, τις παρεμβάσεις για την αύξηση του αφορολόγητου, τη μείωση φόρων και εισοδηματικές ενισχύσεις «οι οποίες στηρίζουν στο μέτρο του δυνατού την ελληνική οικογένεια και αντιμετωπίζουν στο βαθμό που είναι εφικτό το πρόβλημα της υπογεννητικότητας που είναι ευρύτερο και αποτελεί το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα σήμερα».
  3. Τρίτον, τις παρεμβάσεις για τους νέους που δεν περιλαμβάνουν μόνο το youth pass. «Θεωρώ σημαντικότερο το πρόγραμμα «Σπίτι μου», υπογράμμισε ο υπουργός. «Το πρόγραμμα αυτό αμφισβητήθηκε, ακούστηκε ότι δεν υπάρχουν σπίτια, ότι δεν θα δοθούν δάνεια, ότι είναι εξαγγελίες χωρίς ουσία. Σήμερα βγήκε ανακοίνωση από την ΔΥΠΑ σύμφωνα με την οποία έχουμε ήδη 21.132 προεγκρίσεις και έχουν ήδη εγκριθεί 4.644 δάνεια ενώ το πρόγραμμα μπορεί να καλύψει σε πρώτη φάση 5.000 αιτήσεις. Συνεπώς έχουμε ήδη φθάσει στο άνω όριο του προγράμματος. Άρα όσοι λένε ότι το πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικό, συγκρούονται με την πραγματικότητα. Το πρόγραμμα πάει καλά, αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας, προχώρησε πολύ γρήγορα και αυτός είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του, ώστε να εγκριθούν άλλα 5.000 δάνεια», είπε.

Απαντώντας σε επιμέρους ζητήματα που έθεσαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης για προβλέψεις του νομοσχεδίου ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε τα εξής:

  • Για «έλλειψη φιλοσοφίας» στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο: Πέραν του ότι δίνονται αυξήσεις για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, όπως τόνισε, δίνεται επιπλέον έμφαση στους χαμηλόμισθους, στους δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά και σε αυτούς που έχουν θέση ευθύνης. «Άκουσα ορισμένες επιφυλάξεις για τις αυξήσεις σε όσους έχουν θέσεις ευθύνης. Με πολιτικάντικα κριτήρια, πράγματι δεν θα έπρεπε να δώσουμε σε αυτές τις περιπτώσεις. Όμως το κάνουμε γιατί είναι υπεύθυνη πολιτική καθώς έχουμε πολύ μικρή απόσταση μεταξύ χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων υπαλλήλων και κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνητρο για άμιλλα, μεγαλύτερη προσπάθεια και αποτελεσματικότητα», ανέφερε.
  • Για το market pass: «Δεν ισχυριζόμαστε ότι είναι πανάκεια. Και προφανώς εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού και των ελέγχων για αισχροκέρδεια. Όμως, προσπαθώ να φανταστώ ποια θα ήταν η στάση της αντιπολίτευσης αν δεν δίναμε αυτά τα pass, η κυβέρνηση έμεινε απαθής και εστιαζόταν μόνο στον ανταγωνισμό και τους ελέγχους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.
  • Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στις κατοικίες που ασφαλίζονται: «Και σήμερα ακόμα κάνουμε συζήτηση για την κλιματική αλλαγή. Θα ήταν υπεύθυνο να αδιαφορήσουμε για την έλλειψη ασφάλισης των κτιρίων και μετά να τρέχουμε πυροσβεστικά, με το όποιο δημοσιονομικό κόστος;» αναρωτήθηκε ο υπουργός.
  • Για την κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων από το δημοσιονομικό συμβούλιο: «Είναι μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή προσέγγιση. Θα περίμενα να αγκαλιαστεί προκειμένου να μιλάμε όλοι επί τη βάσει των ίδιων στοιχείων και να σταματήσει αυτή η άχαρη συζήτηση για το πόσο κοστίζει το κάθε πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, αφορά τα κόμματα που θέλουν, δεν υποχρεώνουμε κανέναν να πάει στο δημοσιονομικό συμβούλιο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Και κατέληξε: «Έχουμε μπει σε μια εποχή κανονικότητας. Γι’ αυτήν εργαζόμαστε και αυτήν προετοιμάζουμε. Υπάρχει ένα τεράστιο παράθυρο ευκαιρίας και θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να έχουμε ισχυρή ανάπτυξη και αντίστοιχη ουσιαστική κοινωνική πολιτική».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο