Κ. Χατζηδάκης: Η ΕΕ να βρει την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης

Ιδιαίτερη μεταχείριση για τις αμυντικές δαπάνες ζήτησε ο Υπουργός στο ECOFIN για το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 «Στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές». Αυτό σημείωσε ο  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς. Υπογράμμισε επίσης την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να  προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.

Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση με την Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, πάνω στις οικονομικές προοπτικές ΗΠΑ-ΕΕ, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα. Ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά της η κυρία Γιέλεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εφόσον χρειαστεί.

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων οι Υπουργοί υιοθέτησαν κοινό κείμενο Συμπερασμάτων ενόψει της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ευρωζώνης, το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και το ψηφιακό ευρώ.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο