Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Ένας από τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, από την αρχή της θητείας της, ήταν η εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.
Πολιτική που, εξαιτίας των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων, χρειάστηκε να συνδυαστεί με τη γενναία και αποτελεσματική στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας έναντι των επιπτώσεων των κρίσεων.
Έχοντας πετύχει να προσφέρουμε τη στήριξη αυτή, δώσαμε έμφαση στη σταθεροποίηση και τη σταδιακή βελτίωση των δημοσίων οικονομικών.
Και τα καταφέραμε.

Η Ελλάδα κατέγραψε το 2022 τη μεγαλύτερη – πανευρωπαϊκά – δημοσιονομική βελτίωση, μηδενίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας ήταν από τα πιο γενναιόδωρα στην Ευρώπη.
Πρόκειται για ακόμη μία, απτή, απόδειξη της υψηλής ανθεκτικότητας, της σημαντικής προόδου και της ισχυρής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, που κατακτήθηκαν χάρη στη σκληρή, μεθοδική προσπάθεια όλων μας – πολιτών και πολιτείας.

Η ελληνική οικονομία μεγεθύνεται, πλέον, με έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς στην Ευρώπη.
Το καλύτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, σε σχέση με τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις – το οποίο οφείλεται, κυρίως, στην υψηλότερη ανάπτυξη –, βοηθάει την οικονομία και την κοινωνία.
Έρχεται, δε, να προστεθεί στη δραστική υποχώρηση του δημοσίου χρέους, ως ποσοστού του ΑΕΠ, κατά 45 ποσοστιαίες μονάδες την τριετία. Επίδοση που, επίσης, οφείλεται, κυρίως, στην ανάπτυξη και αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της ευρωζώνης.

Τα παραπάνω, μαζί με το χτίσιμο ισχυρών ταμειακών διαθεσίμων και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας – με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών –, καθώς και την επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μετά την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, την πρόωρη εξόφληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, καθιστούν απολύτως εφικτή την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023».

Η δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο