Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν μεταθέτει το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους στις επόμενες γενιές, με “ενέχυρο” το μέλλον των παιδιών μας»
«Είναι γεγονός ότι το ιδιωτικό χρέος παραμένει, για περισσότερο από μία δεκαετία, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Πρόβλημα το οποίο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
Πρόβλημα το οποίο δεν κρύβουμε κάτω από το χαλί, για να μεταθέσουμε την επίλυσή του στις επόμενες γενιές, όπως έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Πρόβλημα διαχειρίσιμο, χάρη στις στοχευμένες πρωτοβουλίες και τις αποτελεσματικές δράσεις που έχουμε λάβει.
Δράσεις δυναμικές, οι οποίες προσαρμόζονται κάθε φορά στις νέες ανάγκες που ανακύπτουν, όπως αποδείξαμε αυτές τις ημέρες, με το νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών το οποίο ανακοινώσαμε.
Το σύνολο των εργαλείων αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους που έχει θεσπίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει ως αποτέλεσμα:
  • Το ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του συνολικού ιδιωτικού χρέους, να παρουσιάζει πτωτική τάση κατά την τελευταία τριετία και να διαμορφώνεται στο 63,4% τον Σεπτέμβριο του 2022, από 68% το 2019 και 70% το 2018.
Συνεπώς, έχουμε αποφύγει τη δημιουργία μιας «νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων» κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας, παρά τις πρωτόγνωρες, εξωγενείς κρίσεις.
  • Το ελληνικό ιδιωτικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διαμορφώνεται στο 120,7%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, και να βρίσκεται σημαντικά χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι στο 134%.
Η σταθερή αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας μας αποτελεί ταυτόχρονα και ανάχωμα στη διόγκωση του ληξιπρόθεσμου ιδιωτικού χρέους.
  • Οι συνολικές ρυθμίσεις οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Ν.4738/2020), καθώς και μέσω των διμερών ρυθμίσεων που πραγματοποιούν τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων, να ανέρχονται κατά την τελευταία τετραετία στα 28 δισ. ευρώ.
Ρυθμίσεις ύψους-ρεκόρ, εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων.
Ρυθμίσεις τετραπλάσιου ύψους, σε σύγκριση με τις ρυθμίσεις οφειλών (7 δισ. ευρώ) που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία των τραπεζών.

Και όλα τα παραπάνω παρά το γεγονός ότι παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ:

  • κατηργημένο το καθεστώς προστασίας της 1ης κατοικίας,
  • πλήρως αναβαθμισμένο το πλαίσιο διεξαγωγής των πλειστηριασμών, καθώς επί ΣΥΡΙΖΑ νομοθετήθηκε η πραγματοποίησή τους με ηλεκτρονικό τρόπο και η αυτεπάγγελτη δίωξη και αυτόφωρη διαδικασία για όσους εμποδίζουν την πραγματοποίησή τους.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με αίσθημα ευθύνης και μεθοδικότητα.

Δεν καταφεύγει σε ανεδαφικές και ουτοπικές εξαγγελίες, που ουδεμία λύση προσφέρουν στα προβλήματα του πολίτη.
Δεν επιτρέπει την επιστροφή σε αποτυχημένες πρακτικές του παρελθόντος, που θα σύρουν την κοινωνία σε έναν φαύλο κύκλο ψεύτικων υποσχέσεων.
Δεν υποθηκεύει το μέλλον των παιδιών μας για ψηφοθηρικούς λόγους».

Η δήλωση σε έντυπη μορφή

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο