Δ.Τ.: Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη για τον δημοσιονομικό χώρο και την κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας και του νέου προγράμματος «Θεσσαλονίκης» του ΣΥΡΙΖΑ

«Με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια η χώρα θα πρέπει να πορευτεί στο πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων και με συγκεκριμένους δημοσιονομικούς περιορισμούς, που οδηγούν σε πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ από το 2024 και μετά, ενώ αντίστοιχες απαιτήσεις θέτει και η απόκτηση και διατήρηση της επενδυτικής βαθμίδας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζει ο ελληνικός λαός την πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των προγραμμάτων των κομμάτων.
1. Σε σχέση με τη γενική κατάσταση των δημοσίων οικονομικών, η επίτευξη καλύτερου συνολικού ελλείματος σε σχέση με τον προϋπολογισμό (βελτίωση ύψους 3,8 δισ. ευρώ) και ενός μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος, αντί για πρωτογενές έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ (βελτίωση 3,7 δισ. ευρώ), είναι συγκεκριμένο και απτό επίτευγμα. Τώρα αν σε κάποιους φαίνεται βελτίωση 3,7 δισ. ασήμαντη, ευτυχώς η γνώμη τους δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε από τους θεσμούς (12 θετικές αξιολογήσεις), ούτε από τις αγορές (σήμερα έχουμε επιτόκια δανεισμού αντίστοιχα ή και χαμηλότερα από την Ιταλία), ούτε από τους οίκους αξιολόγησης που επαινούν την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική.
2. Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, η πολύ μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ του 2022 και τα εξαιρετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα είχαν ως αποτέλεσμα να πετύχουμε αποτελέσματα για το δημόσιο χρέος το 2022 που η Επιτροπή μόλις πριν ένα χρόνο (στην Έκθεση ενισχυμένης εποπτείας του Μαΐου του 2022 – βασικό σενάριο), προέβλεπε ότι δεν θα επιτύχουμε πριν το 2024!……..

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου
Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο