Χάρης Θεοχάρης: Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι προϋπολογισμός σταθερότητας, στήριξης των εισοδημάτων και δικαιοσύνης

Ομιλία του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ως «Προϋπολογισμό σταθερότητας, δικαιοσύνης, στήριξης των εισοδημάτων και της οικογένειας» χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2024 ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στο πλαίσιο συζήτησης επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά.

Όπως εξήγησε ο κ. Θεοχάρης «είναι Προϋπολογισμός σταθερότητας, καθώς σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας -κλιματικής, ενεργειακής και γεωστρατηγικής- υλοποιήσαμε ήδη το 50% του προγράμματός μας. Ο προϋπολογισμός του 2024 ενσωματώνει τα περισσότερα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει και ενεργοποιούνται το 2024, όπως για παράδειγμα η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

Ο Υφυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκα στο Μαρακές, για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ. Το μήνυμα που λάβαμε από τους χρηματοοικονομικούς παράγοντες, ήταν να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και να δίνουμε καθαρά σήματα για τις προθέσεις μας και το πού κινούμαστε».

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του για τον Προϋπολογισμό του 2024, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε την έμφαση που δίνεται στα μέτρα του 2024, για τη μέγιστη δυνατή στήριξη των εισοδημάτων. Επ’ αυτού ο Υφυπουργός τόνισε ότι «μέσω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματός τους, η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους συνανθρώπους μας που βιώνουν τις συνέπειες απρόοπτων καταστάσεων, αλλά και συνολικά στους Έλληνες πολίτες. Μέτρα όπως π.χ. η μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για όσους ασφαλίζουν το σπίτι τους, η υποχρεωτική ασφάλιση για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε περίπτωση φυσικών καταστροφών (μετρό που θα το δούμε σύντομα να έρχεται στη Βουλή) αυξάνουν την ανθεκτικότητα της εθνικής οικονομίας, καθώς και των πολιτών απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις».

Ως προς την κρίσιμη παράμετρο της κοινωνικής δικαιοσύνης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του 2024 ως «προϋπολογισμό Δικαιοσύνης, διότι αυξάνονται τα έσοδα χωρίς να γίνει αύξηση της φορολογίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει».

Παράλληλα ο κ. Χάρης Θεοχάρης ανασκεύασε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τους έμμεσους φόρους, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα του 2023 είναι αυξημένα από τους άμεσους φόρους, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι «είχαμε περισσότερα έσοδα, με επιπλέον 2,4 δισ. ευρώ φέτος σε σχέση με το 2022, από το φόρο εισοδήματος Νομικών Προσώπων. Το 2023 φτάσαμε στα 7,1 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ το 2022. Αύξηση εσόδων σημειώθηκε επίσης από το φόρο εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ. (12,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 11,2 δισ. ευρώ πέρυσι)».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη μεγάλης κλίμακας και εντατική προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάνοντας λόγο για μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως είναι λ.χ. η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μέτρα τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν σύντομα, όπως είναι η ψηφιοποίηση των ελέγχων, η θέσπιση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με μετρητά και μια σειρά από μέτρα όπως το IRIS κ.λπ.

«Η πολιτική που χαράσσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο μείωσης του χρέους και οικονομικής ανάπτυξης. Ασφαλώς, ουδείς παραγνωρίζει την επισφάλεια και τις απειλές από το ξέσπασμα πολέμων και άλλα αρνητικά απρόοπτα. Ωστόσο, η οικονομική σταθερότητα και η κοινωνική πρόοδος διασφαλίζονται μόνο εάν τηρηθούν απαρέγκλιτα οι δημοσιονομικοί στόχοι. Ταυτόχρονα, το μεγάλο στοίχημα παραμένει η διοχέτευση των πόρων κατά τρόπο στοχευμένο, με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Και εν τέλει για την ευημερία όλων των Ελλήνων», κατέληξε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Θεοχάρης.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο