Αθανάσιος Πετραλιάς: Ο Προϋπολογισμός Επιδόσεων αυξάνει την αποτελεσματικότητα του Κράτους προς όφελος των πολιτών

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η μεταρρύθμιση του υφιστάμενου συστήματος Προϋπολογισμού και η σταδιακή μετάβαση σε Προϋπολογισμό Επιδόσεων, ήταν το θέμα της ενημέρωσης από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αθανάσιο Πετραλιά, προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία υψηλόβαθμων εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ.

Ο κ. Πετραλιάς επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο του Προϋπολογισμού Επιδόσεων στην παρακολούθηση συγκεκριμένων στόχων και δεικτών των Υπουργείων, στο πλαίσιο ενός νέου, σύγχρονου περιβάλλοντος δημοσιονομικής διαχείρισης που έχει στόχο την ενίσχυση της ποιότητας και της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών στην τοποθέτησή του τόνισε ότι:

«Ο Προϋπολογισμός Επιδόσεων για το έτος 2024 που επεξεργάζεται το Λογιστήριο του Κράτους και θα κατατεθεί σε λιγότερο από έναν μήνα, περιλαμβάνει 4 βασικές μεταρρυθμίσεις:

  1. Παρέχει αναλυτική πληροφόρηση για τις δαπάνες κάθε Υπουργείου ανά Πρόγραμμα.
  2. Εισάγει ένα συνεκτικό πλαίσιο αξιολόγησης της επίδοσης μέσα από στοχοθεσία και δείκτες μέτρησης του βαθμού επίτευξης των στόχων σε κάθε Υπουργείο.
  3. Εισάγει το greenbudgeting, για τον υπολογισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
  4. Παρουσιάζει τη Λειτουργική Ταξινόμηση των δαπανών της Κυβέρνησης σε δεύτερο βαθμό.

Η εισαγωγή του Προϋπολογισμού Επιδόσεων επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση και αξιολόγηση του Κυβερνητικού έργου και της Δημόσιας Διοίκησης, εξυπηρετεί τις ανάγκες πληροφόρησης της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων και της κοινωνίας και έχει στόχο να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Κράτους προς όφελος των πολιτών».

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο King’sCollege του Λονδίνου, κ. EdBalls, πρώην μέλος του Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος μίλησε για την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Προϋπολογισμό Επιδόσεων, σημειώνοντας την εντυπωσιακή πρόοδο της Ελλάδας στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και προσθέτοντας ότι στον Προϋπολογισμό Επιδόσεων η χώρα μας έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

Έλαβε επίσης το λόγο ο κ. JonBlondal, Επικεφαλής της Μονάδας Δημοσίου Μάνατζμεντ του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος έχει εργαστεί στενά με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την προώθηση της μεταρρύθμισης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Παυλίνα Καρασιώτου.

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Scroll to Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο